Cseh sörökA rendszerváltozás után, az 1990-es években a sörgyárakat ismét részvénytársaságokká alakították, majd többségüket privatizálták. Természetesen ez sem ment zökkenők nélkül. A legnagyobbakra a multinacionális cégek csaptak le, de ezek a nagy sörgyártók olyan sörgyárakat is megvásároltak, mint például a Louny-i vagy a Znojmo-i, melyekben megszüntették a sörgyártást – ez legtöbbször a márka halálát is jelentette, jobb esetben csak a gyártás került át a nagyvállalat egy másik sörgyárába. Ugyancsak előfordult – legjellegzetesebb példája a Velké Popovice-i Kozel esete –, hogy a márkát, alkalmasint lebutítva, a cég más országban levő sörgyáraiban kezdték el gyártani. Akadnak azonban sörfőzdék, amelyek nemcsak a függetlenségüket őrizték meg sikerrel, hanem piacaikat is meg tudták védeni. Szép példa erre a kelet-csehországi Náchod söre, a Primátor – mely erős speciális sörivel éppúgy új színt hozott a sörkínálatba, mint a szaporodó kis sörfőzdék, ahol a tradicionális felsőerjesztésű söröket – így búzasöröket és különleges ale típusokat is gyártanak.


 

Flyin Cloud IPA


A napóleoni háborúk idején a franciák blokád alá vették a Baltikum kikötőit, így ennek a piacnak egy időre befellegzett. Angliai sörfőzői ekkor fedezték fel a pale ale-t és mint piaci szegmenst, Indiát. A sikerhez szükség volt annak a felismerésére is, hogy ha a szokásosnál több komlót használnak a sör főzéséhez, akkor az átvészeli a hajóutat Indiáig. Megszületett napjaink egyik legnépszerűbb sörtípusa az India Pale Ale, azaz az IPA. Az IPA népszerűségét a 20. században jócskán megtépázta a globalizáció, és az is, hogy a Brit-szigeteket is elérte a láger sörök áradata. Ezek hosszú ideig taroltak a szigetországban, már-már úgy tűnt, hogy a klasszikus ale – hasonlóan sok hagyományos sörtípushoz – kihal. De szerencsére a CAMRA (Campaign for Real Ale) mozgalma az igazi ale-ért, és a házi sörfőzők lelkesedése a sörtípusért megakadályozták ezt, és ma az IPA népszerűbb, mint valaha, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a 21. századbana tradícióikra büszke cseh sörfőzők repertoárjából sem hiányozhat. A Flying Cloud IPA a Lobkowicz csoport Vysoký Chlumec-i gyárában készül. Különlegességét az adja, hogy főzéséhez Amarillo és Cascade komlót használnak és alkalmazzák a hidegkomlózás módszerét is. Ennek eredménye a sör nagyon intenzív íze, citrusos aromája és a határozott keserűség.

  

Bohemia Regent Petr Vok

Nem sok európai sörgyár büszkélkedhet olyan régi tradíciókkal, mint a třeboňi, amelyet 1379-ben alapítottak az Ágoston-rendi szerzetesek. 1482-től a Rosenberg család lett a sörgyár tulajdonosa. A család több sörfőzdét is birtokolt, de a třeboňi fejlesztését sem hanyagolta el. A család egyik tagja, Petr Vok nem véletlen lett 2010-ben névadója egy třeboňi sörnek. Méghozzá egy a sörök között igazi különlegességnek számító speciální řezané-nak. A řezané magyar fordítása vágott, de általában helyesebb, ha barna és világos sörök keverékéről beszélünk. A speciální a testesebb – jelen esetben 13°-os – sörök jelzője. A Petr Vok esetében azonban a gyártó sem beszél „vágásról”, hanem egy régi recept újragondolásáról. Nem is beszélhetünk erről, hiszen a Petr Vok sokkal inkább a vienna – azaz az Anton Dreher nevével fémjelezett bécsi típusú – sörök lassan feledésbe merülő ízvilágát idéző, finoman malátás, mahagóni színű sörkülönlegesség.

Březnak 11°A 260 éves Velké Březno-i sörgyár szortimentjéből természetesen nem hiányozhat, a tizenegyes sör sem. A klasszikus cseh kettőshöz – a tízeshez és a tizenketteshez – csatlakozott a Březňák 11°. Így már teljes a választék. Az Elba folyó parti település sörgyárában ezt megelőzően a Märzen sörrel bővült a sörkínálat. A sör címkéjének – és reklámtárgyainak – érdekessége, hogy azt a huszadik század eleje óta Victor Zippich vasúti elöljáró arcképe díszíti, aki miután vállalta, hogy a sör reklámarca legyen, élete végéig heti harminc sört ihatott a sörgyár kontójára.

 


Bernard Černý A humpoleci Bernard sörgyár söreinek egyik jellegzetessége, hogy pasztörizálás helyett, különleges filtrációs eljárással szűrik meg söreiket. Így a sör ízét „megrontó” mikroorganizmusokat kiszűrik, megmaradnak azok melyekkel megmarad a szűretlen sörökre jellemző frissesség. Ennek az ízgadagságnak szép példája a négyféle malátából készülő, sokszoros díjnyertes, 13°Balling fokos, 5,1% alkoholtartalmú, pasztörizálatlan barna sör, melyben szépen felesel egymásnak a malátás édesség és a finom keserűség.

 

 

Černá Hora Granát

 

A név alapján egy gránátvörös színű sört várnánk, de a Černá Hora Granát sokkal inkább egy klasszikus tmavý ležak, melyet négyféle – pilseni, bajor, festő és karamell – malátával készítenek. Talán ez indokolja a névválasztást is, hiszen a gránátot a romantikus szerelem és a szenvedély kövének tartották és a 4,5% alkoholtartalmú sör inkább a buja édessége miatt kaphatta ezt a nevet. Mindenkinek ajánljuk, aki szereti azokat a söröket, melyekben a komló, csak finom ellenpontozása a malátás testességnek.

Černá Hora - Matouš


A Černá Hora-i sör első ismert írásos említésének dátuma 1298. július 16 – ekkor jegyezték fel, hogy egy Matouš nevű ember Černá Hora-i sört szállított Znojmóba. A róla elnevezett könnyed világos ászoksör – 11°B ; 4,2% alkoholtartalom –, amely a 3 fázisban történő komlózásának köszönhetően kimondott keserűsége mellett kellemes fűszeres jegyeket is hordoz magában az aromkomlóknak köszönhetően.


X-33

 


A prágai „U Medvidku” már egy ideje működtet egy kis sörfőzdét is. Itt főzik az X-33-at, ez jelenleg a 12,6 százalékos alkoholtartalmával a legerősebb cseh sör. Egykor az X a sörre alkalmazott jelölés volt, melynek kétféle eredetet is tulajdonítanak. Az egyik elmélet azt állítja, hogy a minőség megjelölésére alkalmazták. Az X-eket akkor helyezték el a kolostorokban a hordókon, amikor az emberek többsége írástudatlan volt, és minél több X-et írtak a hordókra, annál jobb volt a sör minősége. A másik elmélet amellett foglal állást, hogy e szokás későbbi eredetű, amikor az adótisztviselők a kivetendő adót jelölték a hordókon, s minél több volt az X, annál erősebb volt a sör, tehát annál nagyobb adót kellet utána a sörfőzőnek fizetnie. A Medvidku iksze mindkét elvárásnak megfelel. A félbarna specialitáshoz pilseni és karamell malátát használnak és természetesen žateci komlót, de gyanítható, a magas alkohol eléréséhez adnak hozzá cukrot is. A tizennégy napos főerjedést követően egy speciális élesztő hozzáadása után további tizennégy hétig erjed a sör. Az egyszerű sörélesztőkkel ilyen kierjedés nem érhető el, így a legnagyobb titok övezi, hogy a magas alkohol százalékot, milyen élesztővel érik el. Konrad KapucínA libereci gyárban 2000-ben nevezték át az addig gyártott Vratislav söröket Konradra. A sör a keresztelő után is a családban maradt, hiszen I. (Brnói) Konrad a régi névadó a 11. századi cseh uralkodó II. Vratislav testvére volt. 
A sörcsalád egyik tagja a tizenegyes Konrad Kapucín egy jól kiegyensúlyozott, könnyű tmavý azaz barna(fekete) sör. Az aromája enyhén édeskés, ezt fűszeres maláta és keserédes csokoládé íz váltja, majd az utóízben felbukkan a pörkölt maláta és a könnyű, alig észrevehető keserűség. A finom, jól kiegyensúlyozott ízek és a karcsú test igazi ínyencséggé teszik Konrad tmavý ležákot. 


Primátor Exkluzív
Náchodban az 1992-es privatizációig csak a Csehországban megszokott tízes és tizenkettes söröket gyártották. Az első nagy dobás a 1996-ban piacra dobott 7,5% alkoholtartalmú 16° Balling fokú Exkluzív, mely bátran szakít a „láger egyenértékű pils” közhelyével, és bátran célozza meg az egykori „export” kategória erős és malátás karakterét. A Primátor Exkluzívot – hasonlóan a legtöbb erősre főzött sörhöz – az édeskés malátás alapok és magas alkoholarány teszi már-már harapnivalón testessé, közelebb hozva a sör-folyékony kenyér analógia megfejtését. Az utóízben felbukkanó komlós frissesség teszi teljessé a sörélményt, mely ellen egyetlen kifogásunk, hogy az Exkluzívból nagyobb mennyiség még haladó sörfogyasztónak sem ajánlható!Uherský Brod Comenius


Uherský Brod neve, Magyarországra vezető gázlót jelent. A helyi sörfőző cég tagja volt Martin Komenský. Ő volt Jan Amos Komenský, azaz a nagy pedagógus, Comenius apja. Így teljességgel érthető, hogy a sörfőzde különleges, 14° Balling fokos, 6 százalék alkoholtartalmú speciál sörét Comeniusra keresztelték – igaz nem a „nemzetek tanítója”, hanem a sörfőző papa után. A Comenius egy kellemes testes, sör, kortyérzetében édeskés ízekkel, melyet egy intenzív komlókeserűség zár le. A sör másik különlegessége, hogy ahogy a többi söreiket, úgy a Comeniust sem pasztörizálják, hanem egy mikrofilteres szűréssel teszik eltarthatóvá. Bernard Tradiční szűretlenA Bernard 12° Balling fokos, 4,7% alkoholtartalmú világos söre tradicionális cseh eljárással főzött pilseni típusú sör. Azonban a lagerolást azaz az utóérlelést követően a sör nem esik át az élesztőtartalmat eltávolító utolsó, úgynevezett szépítő szűrésen. Természetesen, akárcsak a többi Bernard sör, ez a változta is pasztörizálatlan, hogy megmaradjon a határozott élesztős, karaktere, mely egy hosszan tartó komlós lecsengéssel teszi a Bernard világosát igazi ínyencséggé a csapolt sörök kedvelői számára.


Opat Cannabis

 


A Broumov-i sörgyár tulajdonosai érdekes utat választottak a szürkeségből való kitörésre. Ez pedig nem jelent mást, mint a szortiment elképesztő kibővítését. A 21. század sörtrendje egészen új és különleges próbálkozásokra sarkallta a sörfőzőket, de az ízesített sörök piacára talán egyetlen egy sörgyár, nem lépett ki olyan széles kínálattal, mint az alig 20 ezer hektoliteres évi kapacitású OPAT – azaz Apát – sörmárka. A teljesség igénye nélkül, néhány az ízesített, jellemzően 4,8 százalékos alkoholtartalmú, Olivetinsky Opat sörök választékából: csokoládés, cseresznyés, szilvás, sárgabarackos, borsos, citromos, homoktövises és mézes lágert is készítenek. Igazi különlegesség az Opat Cannabis, mely a komló mellett – annak növénytanilag egyik legközelebbi rokonával – kenderrel lett ízesítve. A sör a szokottnál kevésbé keserű, de utóízében kifejezetten száraz. Ennek ellenére a kender használata inkább csak marketing fogásnak tűnik. Természetesen készítenek hagyományos 10-es, 12-es söröket, barnát és világosat egyaránt, valamint egy tradicionális, erősre főzött 17-es ünnepi sört is.


Eggenberg Nakoureny Svihák 


 

A krumlovi sörgyárról aggasztó hírek érkeztek, nem tudni a régi formában újraindul-e a termelés, melyet a felújítás idejére ideiglenesen Pardubicébe helyeztek át. Így azért megvan az esélye, hogy a Nakouřený švihák – Simkó Gyuri nyelvi leleményében Füstös Széltoló) – szintén ott lesz a kínálatban. Ennek a kiváló speciál sörnek a különlegességét az adja, hogy főzéséhez füstölt árpamalátát adnak. Ez a füstölt élelmiszerekhez – sajthoz, csülökhöz – hasonló ízt, illatot és aromát ad a sörnek. Ez igazi extremitássá teszi a sört, melyet a kiváló žateci komlóval fűszereznek. 


Lobkowicz Černý


 

A Pro­ti­vín­ban működő sör­főzde minden bizonnyal leghíresebb sörét az Artúr király legendájából ismert Merlinről nevezték el. Hogy ő élő személy volt-e, vagy csak kitalált figura arról megoszlanak a vélemények, az azonban egyértelmű, hogy a 2010 óta gyártott 13° Balling fokos, 4,7 százalék alkoholtartalmú sör igazi különlegesség, melyet háromféle malátából és malátázatlan pörkölt árpa felhasználásával készítik, ez utóbbi adja különleges ízét.

Ha információink nem csalnak a sört eredetileg a csehek Guinness-re adott válaszának szánták. Tekintve azonban, hogy szemben a Guinness-szel a Merlin – bár az elnevezés a brit vonalra való utalás – alsóerjesztésű sör, és mint ilyen sokkal inkább a Dél-Türingiai és Észak-Frankföldi helyi specialitásra, a „Schwarzbier”-re emlékeztet. Ám akár típusteremtőnek is tekinthetnénk, hiszen felfedezhető benne a milk stoutok édessége épp annyira, mint a pirított árpa keltette étcsokis keserűség. A sör nemrégiben új nevet kapott, de a minősége nem változott.

 


Pardubicky
 Porter


Pardubice a lóversenyéről és Porter söréről nevezetes Kelet-Csehországi város. A sörgyár söreit a várost az azt sokáig birtokló Pernstejn-családról nevezték el, az egyetlen kivétel a Pardubicky Porter. A sört egyébként 1890-ben főzték először és sokáig a legerősebb sörként tarották számon világszerte. A porter elnevezés persze félrevezető, hiszen nem egy felsőerjesztésű sörről van szó, hanem egy erős duplabakról.

A porter elnevezés itt nem a típusra, hanem a sör erejére utal: a tizenkilences szárazanyagtartalom és a nyolcszázaléknyi alkohol egy erős testes sört sejtet. A Pardubicky Porter sűrű, fekete ízbomba, melyben azonban szerencsésen ötvöződik a komló keserűsége és a maláta édes íze. Az egyensúly azonban tökéletes egyik sem uralkodik a másik felett, hanem sokkal inkább egymásnak feleselnek és ez a kettősség még a sör utóizében is ott vibrál. Haladó sörfogyasztóknak éppúgy ajánlható, mint a keserű sörökkel nehezen barátkozó hölgyeknek.