Történetek, érdekességek


Sörfogyasztásban világverők a csehek

A cseh sörszövetség 2004-óta végez felméréseket a csehek sörfogyasztási szokásairól. A tizenegy év alatt az ország sörfogyasztása kismértékben csökken. Ezt ellensúlyozza a cseh sörgyárak növekvő exportja. Az évi egy főre jutó 144 literes fogyasztás (2014) így is világverő. Érdekesség még, hogy a nők sörfogyasztása fokozatosan emelkedik.

2015-ben két százalékkal csökkent a belföldi fogyasztás, ez azt jelenti, hogy a vásárlók mintegy 220 000 hektoliterrel kevesebb sört fogyasztottak – mondta a sajtótájékoztatón Jiří Vinopal a felmérést végző közvélemény-kutató cég elemzője. Hosszú évek óta csökken a csehek kocsmába járási kedve is. Hosszú évtizedekig a fogyasztás nagyobb része vendéglátóhelyeken történt, de tíz éve a tendencia megfordult és jelenleg a vendéglőkben mindössze a sörforgalom 41 százalékát értékesítik.

A cseh férfiak közt a legszorgalmasabb fogyasztók a 30-59 év közöttiek, a fiatalabbak és az idősebbek körében csökkenés mutatkozik. A jövőre nézve legbiztatóbb adat, hogy a nők körében emelkedik a sörfogyasztás. Elsősorban a 18 és 29 év közötti korosztályban bízhatnak a sörfőzők, a nők körében az ő fogyasztásuk a legmagasabb – bár ez még mindig csak körülbelül a harmada a férfiakénak.
Gyöngéd barbárok

„Vladimír és Bondy és én annyira szerettük a sört, hogy amikor az elsőt az asztalunkra tették, hát hárman megrémisztettük az egész kocsmát, kézzel leszedtük a habot, bekentük vele az arcunkat, a hajunkba dörzsöl­tük, mint a pajeszukat cukros vízzel kenegető zsidók, a második sörnél megújráztuk a habos kenegetést, úgy­hogy már messziről csillogtunk és illatoztunk a sörtől. Bár diákos csíny volt ez, főleg a sör iránti rajongásunkat és a belőlünk feltörő fiatalság lelkesedését fejezte ki. Sörjampecek voltunk...”


Az idézet Bohumil Hrabal Gyöngéd barbárok című könyvéből való. A belőle készült filmet soha sem mutatták be Magyarországon. Érdekessége, hogy nem Jiří Menzel, hanem Petr Koliha rendezte. A képen Arnošt Goldflam, aki Egon Bondy-t, Boleslav Polivka aki, Vladimír Boudníkot és Menzel, aki Hrabalt személyesítette meg a filmben.